De ce sa ții seama când vrei să închiriezi un apartament în calitate de proprietar?

 


Atunci când ai o proprietate sau un apartament de închiriat, pentru a nu transforma o posibila sursă de venit, într-o situație nesigură și problematică, va trebui să iei în calcul câteva aspecte de baza. Printre cele mai importante sunt cele legate de felul în care reușești să-ți prezinți proprietatea și cum găsești un chiriaș potrivit și bun. În ecuație intră, evident, mult mai multe aspecte, pe care vom încerca să le detaliem, oferind câteva răspunsuri la: de ce sa ții seama când vrei să închiriezi un apartament în calitate de proprietar.


Cum să prezinți un apartament de închiriat în calitate de proprietar ?

Pentru a face un apartament mai ușor de închiriat este bine ca, înainte de a pune un anunț sau de a lua legătura cu agențiile imobiliare, să te ocupi de felul în care se prezintă apartamentul. Un apartament zugrăvit, igienizat și curat, chiar dacă nu beneficiază de amenajări noi, este mult mai atractiv pentru un potențial chiriaș. Investiția de energie, timp și bani, se va dovedi mai rentabilă, decât în cazul în care ceri un preț mai mic și-l lași pe chiriaș să facă el aceste lucruri.

Clienții actuali sunt mult mai atenți la detalii și cer mult mai multe informații proprietarilor. De aceea, dacă vrei să ajungi mai repede la profilul de chiriaș dorit și să te bucuri de un contract stabil și pe termen lung, trebuie să fii sincer în oferirea informațiilor legate de proprietate.

Dacă există probleme și vicii ascunse grave, în momentul în care vor fi descoperite, chiriașul poate cere rezilierea contractului. În cazul în care știi de astfel de situații, este bine, ca înainte de a repune un apartament la închiriat, să le rezolvi, nu să le camuflezi.


De ce să semnezi un contract de închiriere apartament?

Încercarea de a evita plata unor taxe și de a păstra toți banii ceruți pentru închirierea unui apartament, vine cu riscuri. În primul rând chiriașul poate pleca oricând fără să fie obligat să te anunțe mai înainte. Te poți trezi chiar cu bunuri distruse sau furate, facturi neachitate etc., fără să ai puterea legală de a face ceva pentru recuperarea prejudiciului.

Astfel, ceea ce poate părea protecția veniturilor pe moment, se poate transforma în impredictibilitate și pierderi financiare pe termen mai lung.

De aceea redactarea, semnarea și înregistrarea unui contract de închiriere este în avantajul ambelor părți implicate. El oferă legalitate și protecție ambelor părți.


Care sunt principalele avantaje oferite de contractul de închiriere?

Fiind vorba despre un document scris, care poate fi adaptat și completat în funcție de nevoi specifice, contractul de închiriere îți oferă următoarele beneficii în calitate de proprietar:

  • ai siguranța ca îți poți primi lunar, la termenul stabilit, plata chiriei convenite;

  • sunt înscrise clar drepturile și obligațiile ce revin ambelor părți;

  • poți verifica periodic, cu un anunț prealabil, starea proprietății;

  • poți semna un proces verbal de predare-primire bunuri, în care se specifică ce bunuri ai cedat spre folosință și care este starea lor;

  • sunt stabilite clar condițiile în care contractul se poate rezilia;

  • este specificat modul în care va fi utilizată garanția;

  • este stabilită o perioadă contractuală, care îți oferă mai multă predictibilitate financiară;

  • pe baza contractului, îți poți recupera pierderile în instanță, în cazul în care acestea nu sunt acoperite de garanție.



Care sunt drepturile și obligațiile ce revin proprietarului legal prin contractul de închiriere?

În calitate de proprietar, nu ai doar beneficii, ci și anumite obligații. Acestea sunt stabilite prin lege și trebuie să fie respectate.


Iată care sunt obligațiile proprietarului:

  • după semnarea contractului, să predea locuința în stare bună pentru folosire;

  • să efectueze reparații majore, care nu au fost cauzate de chiriaș, așa cum sunt cele legate de instalație de alimentare cu apă, canalizare, încălzire centrală, electricitate, gaze etc.);

  • să plătească impozitele ce îi revin;

  • sa nu deranjeze chiriașul sau să intre în locuință fără să își anunțe vizita;

  • să ofere chiriașului actele care fac dovada proprietății sau dreptului de închiriere sau care sunt necesare semnării contractului;

  • să înregistreze contractul la ANAF în termen de maximum 30 de zile.


Drepturile proprietarului includ:

  • să rezilieze contractul dacă nu sunt îndeplinite obligațiile de către chiriaș;

  • să solicite plata despăgubirilor în cazul unor eventuale prejudicii;

  • să solicite administratorului asociației de proprietari informații privind plata întreținerii;

  • să verifica proprietatea cu un anunț prealabil sau la intervale de timp specificate în contractul de închiriere.


La ce să fii atent în calitate de proprietar, care închiriezi un apartament?

Având în vedere faptul ca nu toată lumea este de bună credință, pentru a putea sta cât mai relaxat pe perioada în care ai închiriat o proprietate, va trebui să ții seama de:

  • cine este beneficiarul real al proprietății și dacă aceasta este folosită în scopul declarat la închiriere;

  • chiriașul să-și plătească la zi utilitățile, pentru a nu fi tu cel care vei avea de alergat pentru redeschiderea lor sau care plătește penalități de întârziere;

  • să anunți prezența chiriașului la asociația de proprietari în termen de 10 zile de la semnarea contractului;

  • să știi că ești răspunzător în cazul în care ești dat în judecată de asociația de proprietari pentru neplata utilităților sau există plângeri din partea unor persoane terțe pentru deranj, activitatea desfășurată, =pagube produse unor vecini, cum ar fi inundații, explozii etc.


De ce să apelezi la o agenție imobiliară pentru închirierea unui apartament?

În cazul în care nu ai experiență în închirierea unui apartament sau apartamentul tău stă de ceva vreme la închiriat și nu te contactează nimeni, deși dai în permanență anunțuri, este recomandat să apelezi la o agenție imobiliară.

Aceasta te poate ajuta în a reuși să faci o evaluare obiectivă a proprietății, să promovezi corespunzător proprietatea și să semnezi un contract care sa-ți protejeze cât mai bine interesele. Poți primi sfaturi avizate în privința costului, obiecțiilor venite din partea unor clienții, ce îmbunătățiri trebuie aduse pentru a face proprietatea mai ușor de închiriat, ce clauze să incluzi în contract etc.


În cazul în care ai nevoie de un broker specializat, cu experiență și care știe să gestioneze cel mai bine situația pentru a scurta perioada de închiriere, apelează la GOPO Real Estate!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce să ții seama când ești interesat de o închiriere apartament în calitate de chiriaș?

De ce ai alege să lucrezi cu o agenție imobiliară?