De ce acte ai nevoie pentru a vinde o proprietate?


 

Pentru a putea vinde o proprietate mai ușor este nevoie ca aceasta să fie cât mai liberă și curată, la un preț corect, să beneficieze de o promovare pe cele mai importante site-uri imobiliare etc. Însă, oricât de bine s-ar prezenta, dacă nu dispui de actele necesare pentru a realiza tranzacția, misiunea poate fi mult îngreunată. În cazul în care nu știi ce să pregătești, îți prezentăm mai jos de ce acte ai nevoie pentru a vinde o proprietate, casa, apartament sau teren.

Fiecare țară are propria legislație privind transferul dreptului de proprietate a unor bunuri. În România, vânzarea unei proprietăți se poate realiza doar dacă sunt prezentate o serie de documente în original sau în copie și dacă sunt parcurse anumite etape.

Iată care sunt actele de care ai nevoie pentru a vinde o proprietate:

1. Actul de proprietate (certificatul de proprietate)

Acesta este un document care atestă dreptul de proprietate asupra imobilului si/sau terenului pe care vrei să-l vinzi și îți oferă dreptul legal pentru a face tranzacția. Acesta poate să fi un contract de vânzare-cumpărare, un act de donație, o sentință judecătorească definitivă și irevocabilă, un certificat de moștenitor, obținut în urma semnării succesiunii la un notar și intabulării în cartea funciară.

2. Certificatul fiscal

Pentru a arăta că toate taxele și impozitele sunt plătite la zi și nu ai nicio datorie către Stat este nevoie și de un certificat fiscal, eliberat de Administrația Financiară de care aparține proprietatea.  În cazul în care proprietatea este deținută de mai multe persoane, este nevoie de un certificat fiscal pentru fiecare dintre acestea.

Acest document poate fi eliberat în 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii și este valabil doar până la sfârșitul lunii în care s-a emis.

3. Documentația cadastrală – cadastru și intabulare

Această documentație poate fi întocmită doar de către un expert cadastral autorizat. Lista persoanelor autorizate, cu date de contact, este disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Pentru a putea obține documentația cadastrală este nevoie de plata unei taxe, ce variază în funcție de numărul de camere sau suprafață și de o taxă de 120 lei către Oficiul Cadastral și de Publicitate Imobiliară (OCPI) de la nivel local. Pentru a obține mai rapid documentu, se poate plăti o taxă de urgență.

4. Extrasul de carte funciară

Acest document poate fi obținut prin intermediul unui birou notarial. Pentru solicitare este necesar actul de identitate al proprietarului, o cerere de eliberare a extrasului și de o copie după intabulare. Ca și în cazul documentației cadastrale este nevoie de plata unei taxe. Documentul se poate elibera și în regim de urgență, dacă este achitată o taxă specială.

Documentul este valabil doar 10 zile lucrătoare de la data înregistrării.

5. Certificat de performanță energetică

Și acest certificat poate fi eliberate doar de o persoană autorizată, respectiv un auditor energetic atestat. Lista persoanelor autorizate pentru a face acest audit, cu datele de contact, este disponibilă pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Eliberarea documentului poate varia în funcție de numărul de camere ale imobilului, de suprafață sau alte detalii legate de structura proprietății.

6. Dovada plății la zi a utilităților

Pentru a vedea ca proprietarul este la zi cu plata utilităților la semnare se vor prezenta și ultimele facturi pentru electricitate și gaze, cu dovezile de plată.

7. Adeverință eliberată de asociația de proprietari/locatari

În cazul în care proprietatea este într-un bloc sau un complex rezidențial cu administrație, se va prezenta și o adeverință care să ateste că plățile la asociația de proprietari sunt integral achitate și nu există niciun fel de datorii legate administrarea unor spații comune.

Adeverința de la asociația de proprietari se va prezenta în original, cu semnăturile președintelui și administratorului, însoțite de ștampila asociației.

8. Documente de ipotecă

Dacă proprietatea este ipotecată, vei avea nevoie de documente care atestă starea ipotecii și sumele rămase de plată. Este de dorit ca orice sume de plată restante să fie lichidate și să fie cumpărată o proprietate liberă de orice sarcini.

9. Evaluarea proprietății

În cazul în care a fost chemat un evaluator autorizat, se poate anexa și documentul care atestă valoarea de piață a proprietății din momentul realizării tranzacției.

Dacă proprietarul are datorii pe care nu poate să le plătească, dacă cumpărătorul este de acord, se poate introduce în contractul de vânzare-cumpărare o clauză prin care este specificat că se preiau si ce datorii se preiau.

Pentru a fi sigur ca dispui de toate documentele necesare, în forma potrivită și legală pentru vânzarea unei proprietăți, poți consulta un notar public. Acesta este și cel care va face verificările și va întocmi actul necesar pentru transferul de proprietate.

Dacă vrei să vinzi o proprietate în cele mai avantajoase condiții și ai nevoie de un broker imobiliar cu experiență, contactează-ne sau vizitează agenția imobilara GOPO Real Estate!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce să ții seama când ești interesat de o închiriere apartament în calitate de chiriaș?

De ce ai alege să lucrezi cu o agenție imobiliară?

De ce să ții seama atunci când vrei să cumperi o casa?